Kylätalon kunnostusprojekti

14.5.2020 Talven aikana ulko-ovet tehtiin vanhojen pohjalta uusiksi, koska entiset olivat lahonneet jo pilalle. Ovet ovat Seppo Anttilan käsialaa.

ovet

6.10.2019 Kesällä 2019 remontti nytkähti eteenpäin isoin harppauksin, kun kattotuoleja oikaistiin ja koko katto vaihdettiin. Myös ulkoverhous rapattiin ja maalattiin. Asuinhuoneiston päässä ollut pieni kömmänä sai lähtöpassit ja pääty verhoiltiin uudelleen. Myös muutamia hirsia vaihdettiin pääsisäänkäynnin edustalla.

Muuten oli talkoolaisia riittävästi, mutta yksi olisi vielä mahtunut mukaan laskemaan tehdyt talkootunnit tarkasti. Itse emme pysyneet millään perässä, koska urakkaa tehtiin päivittäin erilaisilla kokoonpanoilla ammattimiesten panostakaan unohtamatta. Toiveissa on, että kylätalo seisoisi nyt uljaasti paikallaan vielä vähintäänkin toiset sata vuotta!

kylatalo

 

23.9.2017 Syyskuun aikana kylätalon pihapiirin talousrakennus ja liiteri saivat uuden punamullan. Myös polttopuita talkoiltiin talveksi porukalla.

 

 

 

 

15.9.2016 Ikkunoiden kunnostus on edennyt loppusuoralle. Verannan ikkunat ovat valmiit. Työn alla ovat enää muutamat vintin ikkunat, jotka tehdään talkootyönä. Kiitokset ikkunatiimille, Haapaveden Puusepille ja talkooväelle!

 

10.6.2016 Ikkunoiden kunnostus jatkuu. Tällä hetkellä työn alla verannan ikkunat.

porkkala veranta

10.3.2016 Kotiseutuliitto myönsi kyläseuralle avustuksen koulurakennuksen katon korjaamiseksi!

31.7.2015 Koulurakennuksen ympäristöä on kunnostettu kesän aikana Jari Kanasen johdolla. Pitkä talousrakennus on nostettu, siivottu ja oiottu. Myös rakennuksen lattia on uusittu ja taapeleissa olleet laudat on nyt saatu sisälle suojaan. Tontin laskuojia on kaivettu ja piha salaojitettu. Myös parkkitilaa on tullut lisää. (Kuvat: Jemina Kuisma)

IMGP7642

IMGP7628

IMGP7635

11.6.2015 Luokkahuoneiden ikkunat on nyt kunnostettu!

IMGP7439IMGP7474IMGP7429

17.4.2015

Ikkunaprojekti jatkuu. Tällä hetkellä pokia kunnostavat ja kittauksia uusivat Haapaveden Puusepät. Jari Kananen ja Alpo Myllymäki auttelevat ulkolaudoituksen ja karmien kanssa. Ikkunaprojektin vastaavana puuhamiehenä toimii Kari Noponen.

kouluremppa2

Haapaveden Puusepät vauhdissa 20.4.2015 (Kuva: Jaana Salo)

IMGP7436

Tarmo ja Juho viimeistelytöissä kesäkuun alussa.

30.9.2014

Porkkalan koulurakennuksen kunnostussuunnitelma on nyt valmistunut! Kiitokset Sanna Ruotsalaiselle upeasta ja yksityiskohtaisesta työstä. Kunnostussuunnitelmaan voi tutustua koululla.

Myös itse kunnostustyöt ovat päässeet hyvin alkuun. Kesällä 2014 kylän miehet rakensivat kunnioitusta herättävät remonttiportaat katolle ja sipaisivat piiput uuteen uskoon. Elokuussa Veikko Haapala teki asuinhuoneistoon uuden leivinuunin ja puuhellan. Joni Kangaskokko on myös aloittanut ikkunoiden kunnostuksen.

18.3.2014

Suomen Kotiseutuliitto myönsi Porkkalan kyläseuralle 22 000 euron avustuksen tulisijojen ja ikkunoiden kunnostamiseen!

9.11.2013

Liiketoiminta-asiamies Juha Kuisma (Suomen kylätoiminta ry) kävi Porkkalassa neuvomassa kylän liiketoiminta-analyysin tekemisessä. Illassa alulle saatettu liiketoimintasuunnitelma tulee osaksi kyläsuunnitelmaa.

8.10.2013

Kaikille kyläläisille avoin kyläseuran suunnittelupalaveri pidettiin 8.10.2013 klo 18.30. Palaverissa työstettiin kyläläisten kyselylomakkeilla antamaa palautetta kylän toiminnan nykytilasta ja kehittämisestä. Kyläsuunnitelman laatiminen on aloitettu ja se valmistunee vuoden 2014 alussa.

11.6.2013

Kyläseura on aloittanut koulun kunnostusprojektin, johon saadaan suunnitteluapua Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolta. Kunnostus- ja korjaussuunnitelman diplomityönä aloitettiin keväällä 2013.

Projektin tavoitteena on kunnostaa koulutilat siten, että ne soveltuvat paremmin yhteiseen käyttöön ympärivuotisesti. Koulurakennukseen on suunniteltu mm. tekstiilitöiden ja puukäsitöiden tekemiseen soveltuvia tiloja, kirpputoria, keittiötä sekä näyttelytiloja. Pohdinnassa ovat myös majoitus- ja peseytymistilat. Ulkorakennusten kunnostaminen ja hyödyntäminen edellä mainittuihin tarkoituksiin on myös mahdollista.

Seuraava haaste on projektin rahoituksen järjestäminen. Kirpputorin tuotto on merkittävä osa projektin omarahoitusta. Myös talkootyötä tarvitaan paljon. Tervetuloa mukaan touhuamaan ja kunnostamaan kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennusta yhteiseen käyttöön!

Alla alustavat luonnokset kouluun suunnitelluista toimista.

Tilaohjelmaluonnos_2013

10 Asemapiirros 1_500

Koulurakennuksen historia

Kylän sydämenä toimiva koulurakennus on rakennettu aivan 1900-luvun alussa. Tiloissa pidettiin kansakoulua vuosina 1902-1978. Kahden luokkahuoneen ja tilavan asuinhuoneiston koulussa kävi parhaimmillaan yli 50 lasta. Vuosikymmenten saatossa koulurakennus on säilyttänyt lähes alkuperäisen muotonsa, mikä tekeekin siitä erityisen mielenkiintoisen ja tärkeän kunnostuskohteen. Tarkempia tietoja koulun ja kylän historiasta voi lukea Martti Noposen toimittamasta kirjasta Kylä pieni Porkkalasta (1997).

3 ajatusta artikkelista “Kylätalon kunnostusprojekti

 1. Salme Koski ( os Pirttisalo

  On todella sydäntä lämmittävää, kuulla, että koulua on alettu kunnostamaan.
  täytyy tulla ensikesänä katsomaan paikan päälle kurkkailemaan.

  Vastaa
 2. Teppo Kananen

  Olettepa tehneet melkoisen urotyön. Olen näin etäjäsenenä Jyväskylässä hengessä mukana ja annan suuren arvon tekemällenne työlle. Laittakaahan lisää näitä kuvia, niin ehkä muutkin poismuuttaneet Porkkaset ja ”Kärsäkkäät” innostuvat liittymään jäseniksi. Kannattaisi varmaan laittaa infoa sinne ”Kärsämäkiset juuret” FS-sivulle, stä seuraavat monet Kärsämäeltä muuttaneet, yli 1000 jäsentä jo.

  Vastaa
  1. porkkalankylaseura Kirjoittaja

   Kiitos palautteestasi ja pahoittelut vastaamisen hävettävän myöhäisestä ajankohdasta! Kunnostusprojekti ja esim. nämä kotisivut pyörivät talkoovoimilla. Yritämme taas ryhdistäytyä myös näiden kotisivujen päivittämisen suhteen.

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s